Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Elazığ Özel Mediline Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji bölümleri mikroorganizmalar tarafından vücudumuzda meydana getirilen hastalıkların tanı, tetkik ve tedavisi üzerine çalışmaktadır.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Tanı ve Tedavi Hizmetleri

Bugün birçok hastalığın nedeni bilinmezken, enfeksiyon hastalıklarının nedeni bilinmektedir. Acıbadem Sağlık Grubu’nda bu hastalıkları irdeleyen enfeksiyon hastalıkları uzmanları, ayaktan veya yatarak hasta takibi, hastane enfeksiyonları kontrolü, seyahat hastalıkları, erişkin aşılaması alanında hizmet vermektedir.

Birimimizde yapılan araştırmaların temel amacı vücutta hastalığa neden olan virüs, bakteri, mantar veya parazitlerin tespit edilmesi ve ilgili tanı ve tedavi yöntemlerinin uygulanmasıdır. 

Normalde birçok organizma vücudumuzda yaşar ve zararsızdır. Hatta çoğu bakteri vücudumuza yardımcı olur. Ancak belirli koşullar altında bazı organizmalar hastalığa neden olabilir.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji bölümlerinde; bakteriyel, viral, fungal  ve paraziter hastalıklar olmak üzere birçok mikroorganizmanın neden olduğu enfeksiyon hastalıklarının tanı ve tedavisi yapılmaktadır.  

Özellikle viral enfeksiyonlar, virüs tarafından meydana gelen enfeksiyonlardır. Virüsler, bakteriler gibi her ortamda bulunabilir, yalnız bakteriler gibi kendi kendilerine üreyemedikleri için canlı bir mikroorganizmaya ihtiyaç duyarlar. Bu da genelde bazı hastalıkların kişiden kişiye ya da böcekler veya diğer hayvanlar tarafından bulaşmasına yol açabilir. 

Enfeksiyon hastalıkları kişiden kişiye; yiyecek, su, hava veya temas yoluyla bulaşabileceği gibi yine ortamdaki organizmalara da maruz kalınması sonucunda geçebilir.

Enfeksiyon hastalıklarının belirtileri ve semptomları, enfeksiyona neden olan organizmaya bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Enfeksiyon hastalıklarının en sık görülen iki belirtisi ateş ve yorgunluktur. Hafif geçirilen enfeksiyon hastalıkları için dinlenme ve evde ilaç tedavisi verilebilir.  Fakat bazı enfeksiyon türleri hayati tehlikeye neden olabileceği için hastane ortamında müdahale edilmesi gerekmektedir.

Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji doktoru hangi hastalıklara bakar?

-Üst solunum yolu enfeksiyonları

-Influenza enfeksiyonu ( Grip ve benzeri  enfeksiyonlar)

-Alt solunum yolu enfeksiyonları (Bronşit ve zatürre)

-İdrar yolu enfeksiyonları

-Selülit ve diğer cilt enfeksiyonları

-Osteomyelit ve spondilodiskitler (Kemik ve eklem enfeksiyonları)

-Bruselloz (Peynir hastalığı)

-Hepatitler (Hepatit A , B , C , vb)

-Paraziter hastalıklar (Tenya , kıl kurdu vb)

-İshaller

-Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisi ve kuşkulu ilişki sonrası tarama

-Seyahat danışmanlığı

-Ekstrapulmoner tüberküloz (Deri,kemik ve böbrek veremi)

-Erişkin aşılama

-Diğer bölümlerden refere hastalar

-Nedeni bilinmeyen ateş (Bir haftadan uzun süren ateş)

-Menenjitler

-Sepsis (Kan ve vücut iltihabı)

Hekimlerimiz